Ghid de sanatate / Ingrijirea corpului/ Ai avut stări mai ciudate zilele acestea? Află din ce cauză!

A venit toamna și cu ea și afecțiunile de sezon. Și nu ne referim la bronșite sau răceli, ci la stările de indispoziție, plictiseală, lipsă de energie sau apetit prea mare pe care le avem zilele acestea, într-un cuvânt, la astenie.

Iată ce stări îți poate provoca astenia de toamnă!

Iti place aceasta melodie

Ai mânca întruna

Ai poftă de mâncare. Ai nevoie, cel mai probabil, de mai puține calorii decât vara, când ai mai multă activitate fizică. Însă dacă la 1 septembrie simți că stomacul tău devine un sac fără fund, atunci suferi de simptomele specifice asteniei de toamnă.

Nu ai energie

Organismul nostru se pregătește, toamna, pentru iarnă. Tocmai de aceea trebuie să primească din timp energie, mai ales că pe perioada verii caloriile au fost consumate, ca efect al căldurii saua ctivităților în aer liber. Numai că, nu doar că abia te dai jos din pat, ci cu greu reușești să te mobilizezi pentru a duce la bun sfârșit ceea ce trebuie să faci într-o zi banală de lucru. Este un semn că toamna te influențează.

Nu vrei să faci nimic

Te wschivezi când trebuie să-ți îndeplinești sarcinile zilnice sau să mergi la o plimbare, cu siguranță suferi de astenia de toamnă. Ideea de a ieși din casă nu te îmbie deloc, mai ales dacă s-au făcut simțite și temperaturile scăzute. Și e normal! După o vară cu răsfăț din partea soarelui, cine ar vrea să dea piept cu frigul?

Mâini și picioare ”de plumb”

Astenia nu se manifestă doar la nivel psihic, ci are și efecte asupra corpului nostru. Cu alte cuvinte, mica depresie care te înceracă, lipsa de chef și de energie nu sunt doar un moft al creierului tău. Persoanele care suferă de astenie acuză și greutate în mâini și picioare.

Ai o dorință uriașă să fii singur și nu te mai înțelegi cu nimeni

Ai avut stări mai ciudate zilele acestea? Află din ce cauză!
Ai avut stări mai ciudate zilele acestea? Află din ce cauză!

Chiar dacă ești o persoană extrem de sociabilă, toamna te face să-ți dorești să nu mai vezi pe nimeni, deși gradul de sociabilitate nu ar trebui să fie influențat de anotimp. Este un semn că astenia a pus stăpânire pe tine. Aceeași cauză te poate face să nu te mai poți înțelege cu nimeni și îi respingi pe toți cei din jurul tău.

Astenia de toamnă: învinge-o cu remedii naturiste!

Există însă o serie de remedii naturale care ameliorează sau soluţionează manifestările simptomatice ale asteniei.Dovleacul este un aliment foarte util pentru sănătatea sistemului nervos. Indiferent dacă este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acţionează ca un pansament natural pentru sistemul nervos datorită efectului uşor sedativ şi este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi anxietăţii.

dovleac

În plus, dovleacul este o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi conţine şi complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv în menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă.Cerealele integrale sunt de ajutor în combaterea oboselii, potrivit medicului Tania Bejan.

“Multe dintre persoanele care suferă de astenie se confruntă cu o deficienţă de serotonină (hormon considerat a influenţa pozitiv starea de spirit, n.r) asociată cu oboseala excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, o vitamină aparţinând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie şi extenuare”, a explicat Tania Bejan

In plus nu uita: toamna are farmecul ei special si culori pe care le vezi doar o data pe an … bucura-te de ele, admira-le, fotografiaza-le, plimba-te printre ele, profita cat mai mult cand e vreme buna afara de activitatile ce le poti desfasura in natura!

toamna2

Surse:
unica.ro
eva.ro